Blomkålssoppa med kokosmjölk och skinka

Citrongräs, ingefära och lime sätter smak på den här läckra soppan. 

Ingredienser

4 portioner

Buljong:
4 dl kokosmjölk
1 liter köttbuljong
2 stjälkar citrongräs, i 4 cm långa bitar, krossade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk färsk ingefära, riven
½ röd spansk peppar, hackad
1 ½ msk rapsolja
1 gul lök, skivad
1 tsk gurkmeja

1 blomkålshuvud, 600 g, i buketter
1 msk limejuice
1 msk ljus soja
1 tsk sesamolja
salt och malen vitpeppar

Att toppa med:
300 g kokt, rimmad skinka, fint strimlad
3 salladslökar, tunt skivade
2 msk färsk koriander, hackad

Gör så här

Häll kokosmjölk och buljong i en gryta. Tillsätt citrongräs, vitlök, ingefära och chili. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock ca 10 minuter. Sila buljongen.

Fräs lök och gurkmeja i rapsolja på svag värme i en knapp minut. Tillsätt blomkål och fräs sakta under omrörning 5 minuter.

Tillsätt buljong, limejuice och soja. Mixa soppan och krydda med sesamolja, salt och peppar. Koka upp före servering.

Toppa soppan med skinka och strö över salladslök och koriander.

Tips:
En perfekt soppa att göra på överbliven julskinka. 
Skinkan kan bytas ut mot kassler.