Bog på rotnivå

Bogen innehåller mycket bindväv och behöver tillagas länge i fuktig värme för att bli riktigt mör och fin. Här får den sällskap i ugnen av en mängd olika rotfrukter. Praktisk allt i ett-mat. En fräsch senapssås smakar gott till. 

Ingredienser

6 portioner

1 kg benfri bog av nöt
1 dl pressad citronsaft
1 msk rosépeppar, lättkrossad
½ msk salt
1 dl vatten
2 msk smält smör
8 medelstora potatisar, i bitar
4 medelstora röd-/eller gulbetor, i bitar
2 medelstora morötter, i bitar
4 små palsternackor, halverade
4 små fänkål
4 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt

Senapssås:
1 ½ dl tjock yoghurt
2 tsk honungssenap

Gör så här

Lägg köttet trångt i en form. Häll över citronsaften och låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme. Vänd köttet efter halva tiden.

Värm ugnen till 125º. Lägg över köttet i en smord långpanna. Krydda med rosépeppar och salt. Stick in röret på en köttermometer på det tjockaste stället i köttet, och häll 1 dl vatten runt om. Täck långpannan med aluminiumfolie och ställ in i ugnen. Stek i ca 1 timme.

Blanda samman grönsakerna med smöret.  Lägg dem runt köttet, strö över salt och stek ytterligare ca 45 minuter.

Köttet är klart när termometern visar 85º. Känn med en provsticka att grönsakerna är mjuka. Låt köttet vila 15 minuter innan det skärs upp.

Rör samman såsen och servera den till det uppskurna köttet och grönsakerna.