Stek på picnicbog med äppelsky

Griskött och äpple är goda kamrater i smaksammanhang. Här får köttet sällskap av just äpple, både i skyn och som tillbehör. 

Ingredienser

8 portioner

1 ½ kg bogbladsstek

Kokspad:
1 liter drickfärdig äppeljuice
1 tsk salt
1 msk soja
2 krm svartpeppar
2 tsk timjan
1 lagerblad
1 gul lök, i klyftor
1 morot, i bitar

Till servering:
smörstekta äppelklyftor
smörslungad vitkål
sugarsnaps eller sockerärter

Gör så här

Mät upp äppeljuicen i en gryta där köttet sedan kan ligga trångt. Koka upp. Tillsätt kryddor, lök och morot.

Lägg i kött, koka upp och sänk värmen. Skumma och låt sjuda under lock 1− 1 ¼ timme. Vänd köttet en gång under kokningen.

Ta grytan från värmen men låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter. Förbered tillbehören.

Ta upp köttet och sila skyn. Skär köttet i skivor och servera med sky och tillbehör. 

Tips
Receptet kan även användas till bogbladsstek, som är beställningsvara i köttdisken. Den kan se lite marig ut med sitt t-formade ben mitt i, men när du väl tillagat den och skär loss köttet från benen får du en fantastiskt god måltid.