Bräserad flankstek

Allt sedan flankstek började styckas ut och säljas i vårt land har det blivit allt mer populär. Vi lägger den gärna på grillen, men den passar även för tillagning i fuktig värme. Det här är ett enkelt recept som ger fantastiskt gott resultat. 

Ingredienser

4 portioner

500 g flankstek
salt och malen vitpeppar
smör till stekning
4 schalottenlökar, strimlade
1 dl köttbuljong
2 dl rött vin

Potatiskaka:
8 kokta, kalla fasta potatisar
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
½ krm grovkrossad svartpeppar
3 ägg
2 dl grädde
olja till formen

Du behöver också:
traktörpanna

Gör så här

Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i stekpanna på båda sidor. Lägg över i en traktörpanna. 

Lägg löken runt om och häll på buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock 35−40 minuter, eller tills köttet är mört.

Potatiskaka:
Värm ugnen till 175°. Smörj formen och skiva potatisarna. Lägg skivorna i formen varvade med salt, vit- och svartpeppar. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med grädden. Häll blandningen över potatisskivorna i formen. Baka potatiskakan i ugnen i ca 40 minuter eller tills äggen stannat och kakan fått gyllene färg.

Servering:
Skär upp köttet i skivor tvärs över muskeltrådarna. Lägg tillbaka det i traktörpannan och servera köttet och den buljongkokta löken med potatiskaka.