Boeuf bourguignon- burgundisk köttgryta

En klassisk köttgryta med inspiration från Bourgogne. Enligt kokboksförfattaren Julia Child’s rekommendationer ska du använda ett kraftigt rött vin i grytan, Beaujolais, Cotes du Rhone eller Bourgogne.

Ingredienser

8−10 portioner

1,4 kg högrev, tärnad
salt och malen svartpeppar
2 msk smör
150 g rimmat sidfläsk, strimlat
½ dl tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
3 dl kraftigt rött vin
15 steklökar
2 tsk smör
2 morötter, skivade
150 g färska champinjoner
2 msk vetemjöl

Till servering:
potatismos, gnocchi eller ris
färsk timjan, repad

Gör så här

Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i omgångar och lägg efter hand över i en gryta. Bryn fläsket och lägg över grytan. Krydda med timjan och vitlök. Tillsätt vinet, koka upp och sänk värmen till låg. Låt grytan sjuda ca 45 minuter.

Förväll lökarna och skala dem därefter. Bryn dem försiktigt i smör. Lägg morötter och lök i grytan. Sjud grytan ytterligare cirka 15 minuter eller tills köttet känns mört.

Rör ut vetemjölet i lite vatten och red av vätskan i grytan. Ansa och bryn champinjonerna och lägg dem i grytan. Låt alltsammans sjuda en kort stund före servering.

Lägg upp potatismos, gnocchi eller ris i en ring på ett varmt serveringsfat. Lägg grytan i mitten och strö över färsk timjan.