Burgundisk skinkgryta

Den här grytan har den berömda boeuf Bourgignon som förebild, fast här använder vi griskött istället för nötkött. Då förkortas koktiden och du får en ny, spännande smak.

Ingredienser

4 portioner

500 g skinka eller bog, tärnat 3 x 3 cm
100 g rimmat eller rökt fläsk, strimlat
10 steklökar
200 g champinjoner, skivade
2 morötter, i skivor
2 msk smör
2 msk tomatpuré
2 ½ dl buljong eller vin
salt och malen vitpeppar
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk persilja, hackad

Gör så här

Skär köttet i tärningar, 3 x 3 cm. Förväll lökarna några minuter och skala dem.

Bryn det tärnade köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs lök, champinjoner och morötter. Lägg över i grytan. Rör i tomatpuré och vin eller buljong. Krydda med salt, peppar och lagerblad, timjan och vitlök.

Koka upp, sänk värmen och sjud 30 minuter. Fräs det strimlade fläsket. Rör i fläsk och persilja.

Servera med kokt potatis.