Calypsokryddad kotlett med örtcreme

En läcker kryddblandning, som du gör själv, smaksätter såväl kött som grönsaker i den här rätten. Du kan använda benfri kotlettrad, eller putsad kotlettrad, så kallad ytterfilé, av gris. 

Ingredienser

4 portioner

500 g putsad kotlettrad, skivad
salt
1 msk smör

Calypsokrydda, ca 1 dl:
1 chipotlechili, urkärnad
1 anchochili, urkärnad
½ msk nejlikor, hela
½ msk kryddpepparkorn, hela
½ msk korianderfrön, hela
½ msk spiskummin, hel
½ kanelstång
10 svartpepparkorn, hela
1 msk strösocker

Grönsakspytt:   
1 rödlök, grovt tärnad
4 potatisar, grovt tärnade
2 msk smör  
1 röd paprika, grovt tärnad
100 g zucchini, tärnad
2 dl kikärter, kokta
1 dl majskorn
2 tomater, tärnade
½ msk calypsokrydda
salt och malen vitpeppar

Örtröra:
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl persilja, dill, gräslök, hackad
½ krm salt

Gör så här

Calypsokrydda:
Mixa alla kryddor eller mal dem till pulver.

Grönsakspytt:
Fräs lök och potatis i smör i en stekpanna. Tillsätt paprika och zucchini och fortsätt fräsa tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Blanda ner kikärter, majs och tomater, och låt allt bli varmt. Krydda med calypsokrydda, salt och peppar.

Örtröra:
Blanda samman crème fraiche med vitlök, örter och salt.  

Servering:
Krydda köttet med calypsokrydda och salt. Stek i smör 2−3 minuter per sida. Servera köttet till grönsakspytten och toppa med örtröra.