Cevapcici

Allra bäst blir de här kryddiga biffarna om du grillar dem på utegrill, men de går utmärkt att även steka i panna. Klassiska tillbehör är lök, ajvar och tjock yoghurt, samt det bosniska brödet lepina. Ćevapčići är från början ett recept från Bosnien och Hercegovina, men serveras även gärna i såväl Slovenien som Kroatien. 

Ingredienser

4 portioner

500 nötfärs
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kruka färsk koriander eller slätbladig persilja, hackad
1 tsk chilipulver
2 krm svartpeppar
1 tsk salt

Lök:
1 gul lök
1 tsk salt

Till servering:
ajvar relish
tjock yoghurt
bröd

Gör så här

Blanda samman färs, lök, vitlök, koriander eller persilja med chili, svartpeppar och salt. Rör till en homogen färs. Forma till 6 avlånga biffar.

Lök:
Skala och strimla löken. Lägg den på en assiett och strö över saltet. Låt den ligga ca 20 minuter, och spola den sedan hastigt i iskallt vatten. Låt rinna av i durkslag. 

Lägg upp ajvar, yoghurt och bröd. 

Servering:
Grilla eller stek biffarna ca 6 minuter. Vänd flera gånger. Servera med lök, ajvar, yoghurt och bröd.