Chateaubriand med champinjonsmörsås

Ingen vet riktigt varför rätten heter chateaubriand, men den består av en knubbig bit oxfilé av mittbiten, som steks hel. Den här rätten är en riktig restaurangklassiker. Här serverar vi med en smörsås med champinjoner, men chateaubriand kan också serveras med pommes frites och kryddsmör.

Ingredienser

4 personer


500 g oxfilé i bit, från mittbiten

salt och malen svartpeppar

2 tsk smör

Sås:

3 färska champinjoner, skivade

2 tsk smör

1 schalottenlök, skivad

½ tsk timjan

1 lagerblad

3 dl köttbuljong

1 ½ dl vitt vin

50 g smör, rumsvarmt

1 msk persilja, finhackad

½ tsk citronsaft, nypressad

salt och malen vitpeppar

Till servering:

hasselbackspotatis, klyftpotatis eller pommes frites

lättkokta grönsaker eller grönsallad

Gör så här

Börja med såsen:
Lägg champinjonerna i kall panna och hetta upp. Låt vattnet koka bort. Lägg i smör och bryn svampen. Lägg över i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad, buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills ca 1 ½ dl vätska återstår.

Värm ugnen till 250°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i smör och lägg köttet på galler i en ugnssäker form. Stek 20 minuter för ganska röd, 25 minuter för mer genomstekt kött.

Lägg över på varmt serveringsfat och håll varm under folie. Låt köttet vila ca 15 minuter innan det skärs upp i fyra tjocka skivor. Ta vara på köttsaften och häll den i såsen i kastrullen.

Hetta upp såsen och tillsätt smöret i bitar. Vispa ner det i såsen efter hand så att den tjocknar och blir fyllig. Tillsätt persilja, citronsaft, salt och peppar. Häll en del av såsen direkt över de uppskurna köttskivorna. Servera med tillbehör, se förslag i ingredienslistan, och resten av såsen i separat kanna.