Skinkspett spett med pärlcouscous och harissadressing

Att servera spett i glas med en vacker sallad ser läckert ut, både på buffébordet eller framdukat som en portion som förrätt. Receptet har tagits fram i samarbete med Malin Söderström. 

Ingredienser

8 bufféportioner

500 g färsk skinka
½ tsk salt

Kryddblandning:
1 tsk korianderfrö 
rivet skal av 2 citroner 
2 msk mango chutney

Dressing:
2 röda paprikor, rostade
3 msk olivolja
1 tsk harissa eller chilipasta
½ tsk salt
vatten

Couscous:
3 dl pärlcouscous
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
3 vårlökar, skivade
30 g russin
30 g aprikoser, i bitar
30 g cashewnötter, grovhackade
200 g körsbärstomater, halverade
1 msk färsk mynta, grovhackad

Du behöver också:
mortel
8 träspett, blötlagda
mixer

Gör så här

Skär köttet i 8 långa, smala remsor.

Kryddblandning:
Stöt korianderfröna i mortel. Blanda samman med citronskal och mango chutney. Trä köttet på spett och pensla med kryddblandningen. 

Dressing:
Mixa paprikan med oljan och lägg över i en skål. Rör ner harissa, salta och späd med vatten till önskad konsistens.

Couscussallad:
Koka upp vatten med gurkmeja och salt. Koka couscousen mjuk cirka 15 minuter. Häll av och kyl med kallt vatten. Blanda samman lök, russin, aprikoser, nötter och tomater med couscousen. Tillsätt mynta och häll över dressingen.

Servering:
Fördela salladen i 8 glas. Salta och grilla spetten cirka 3 minuter per sida i grillpanna. Ställ spetten i glasen och servera.