Bräserad stek av innanlår med citron och kardemumma

Den här grytsteken får smak av citron och kardemumma. Kul omväxling till en söndagsstek med klassiska smaker. 

Ingredienser

6 portioner

1 kg innanlår i bit
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
500 g morötter, i grova bitar
30 g rotselleri, i grova bitar
2 gula lökar, i grova bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
skalet från en citron
2 msk citronsaft, pressad
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk dijonsenap
½ tsk kardemumma, malen
½ tsk malen svartpeppar
1 tsk salt

Till servering:
ärter
morötter
kokt potatis

Redning:
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Gör så här

Krydda steken med salt och peppar. Bryn den i smör i en gryta. Sätt in röret till en köttermometern mitt i den tjockaste delen av steken. 

Lägg ner morot, selleri och lök runt steken i grytan. Tillsätt vitlök, citronskal och saft, vatten, buljongtärning, senap, kryddor och salt. Lägg locket på och sjud steken till innertemperatur 70°. Det tar ca 45 minuter. 

Ta upp steken och låt den vila 15 minuter. Sila av stekskyn i en kastrull och red av med grädde och vetemjöl. koka upp, sänk värmen och låt såsen sjuda ca 3 minuter.

Skär upp steken i tunna skivor och servera den med grönsaker, sås och kokt potatis.