Coca cola-marinerad fläskkarré

Marinering med coca cola var något som började bli populärt i Sverige på 1980-talet. Nu har de här recepten kommit till heders igen. Sötman i läskedrycken kryddar griskött väldigt fint. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg fläskkarré
1 msk salt
frisésallad
paprika, röd och gul
gurka

Marinad:
1 burk coca-cola, 33 cl
1 apelsin, rivet skal och saft
½ dl rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, delade
1 tsk rosmarin
½ tsk ingefära
1 tsk svartpepparkorn, krossade
1 tsk salt

Sås:
5 dl sky och buljong
2 msk vetemjöl
2 msk vatten
salt och malen vitpeppar

Till servering:
bönsallad
ris

Gör så här

Dag 1
Blanda samman coca-cola, apelsinskal, apelsinsaft, vinäger, vitlök och kryddor. Lägg köttet i dubbla plaståsar och häll på marinaden. Marinera 12−24 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.

Dag 2
Värm ugnen till 175°. Lägg köttet i en ugnssäker form. Salta och häll över ¾ av marinanden. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek köttet till innertemperatur 80°, det tar ca 1 timme. Häll på resterande marinad under stekningen.

Ta upp köttet och låt vila i folie ca 15 minuter. Skär det sedan i tunna skivor före servering.

Sås:
Sila skyn och späd med buljong. Koka upp och red med mjöl utrört i vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Krydda med salt och peppar.

Lägg upp frisésallad, paprika och gurka runt kanten på ett serveringsfat. Placera köttet på fatet, och servera med såsen, ris och bönsallad. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen