Hemlagad paté med cumberlandgelé

Paté med ett lager gelé överst känns alltid extra lyxigt. Servera som förrätt eller på buffé. 

Ingredienser

8 portioner

500 g nötfärs
200 g bakad leverpastej eller ungnötlever, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk salt
1 tsk grönpeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk timjan
1 dl hackad persilja
1−2 vitlöksklyftor, finhackade 
2 msk potatismjöl
2 ägg
1 dl rött vin eller utspädd vinbärssaft
2 dl grädde

Gelé:
1 ½ dl cumberlandsås
3 gelatinblad
skalet från en apelsin

Till servering:
oliver
syltlök
saltgurka
ättiksinläggningar

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Blanda samman färs och pastej eller lever med lök, kryddor och potatismjöl. Rör ner ägg, vin eller vinbärssaft och grädde, och rör till en smidig smet. Häll den i en smord ugnssäker patéform och grädda i nedre delen av ugnen cirka en timme. Lägg lock på under den sista halvtimmen. 

Kontrollera innertemperaturen i patén med en köttermometer. Patén är klar när innertemperaturen är 70. Ta ut patén och låt den kallna i fomen.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Tvätta apelsinen och skär med en kniv bort det yttersta, orangefärgade skalet. Skär det i strimlor. Lägg cumberlandsåsen i en liten kastrull. Värm försiktigt under omrörning. Krama ur gelatinbladen och smält dem i cumberlandsåsen. Blanda ner apelsinstrimlorna.

Ta av från värmen. När geléet svalnat något och börjat tjockna, skedas det över patén. Låt geléet stelna. Ställ patén kallt.

Servering:
Skär patén i jämna skivor med en vass kniv. Servera med oliver, syltlök, saltgurka någon ättiksinläggning.