Eftermarinerad nötbogstek med bönsallad

Lågtemperaturstekt kött som sedan får vila i saltlag är praktisk mat att bjuda på. Du kan göra köttet klart i förväg och sedan bara skiva upp det före servering. Här ger vi också tips på en läcker bönsallad att servera till. 

Ingredienser

10 portioner

1,2 kg bog av nöt

Saltlag:
5 dl hett vatten
¾ dl salt
1 msk rårörsocker
2 tsk dragon
1 dl persilja, grovhackad

Bönsallad:
1 burk blandade bönor
1 liten burk majskorn
10 färska sockerärter
½ dl créme fraiche
½ krm salt
1 tsk riven pepparrot
½ syrligt äpple, finstrimlat

Du behöver också:
stekpåse

Gör så här

Värm ugnen till 100º. Lägg köttet i en stekpåse enligt beskrivningen på förpackningen. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del. Stek ca 5 timmar till 85º innertemperatur.

Lag:
Blanda samman vatten, salt, socker och kryddor. Kyl lagen. Lägg det färdiga köttet i den kalla lagen och låt det ligga ca 3 timmar. Ligger det längre blir köttet för salt. Ta sedan upp köttet. 

Bönsallad:
Häll bönorna i en sil och spola dem hastigt med vatten. Låt bönorna och majsen rinna av ordentligt. Lägg sockerärterna i en skål. Häll kokande vatten över dem, och låt dem vila 5 minuter. Spola dem sedan försiktigt i kallt vatten, och strimla dem. Blanda samman creme fraiche, salt och pepparrot. Vänd nedsockerärter, bönor, majs och äpple.

Skär köttet i tunna skivor. Servera salladen till köttet.