Entrecôte med medelhavsgratäng

Till grillad eller stekt entrecote passar det bra med en mustig medelhavsgratäng, med chèvre eller fetaost. Färskost smaksatt med vitlök är en bra ersättare till kryddsmör och gott att klicka på köttet.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor entrecôte
salt och malen svartpeppar
smör till stekning

Medelhavsgratäng:
6 medelstora potatisar (ca 400 g), i tunna skivor
1 liten gul lök, skivad
1 liten zucchini, i tunna skivor
3 tomater, i tunna skivor
1 tsk timjan eller rosmarin
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen
salt
grovmalen svartpeppar
100 g chèvre eller fetaost

Till servering:
färskost med vitlök

Gör så här

Medelhavsgratäng:
Värm ugnen till 150°. Varva potatis och lök med zucchini och lägg tomat överst. Strö salt, peppar och timjan eller rosmarin mellan lagren. Ringla över olivolja och strö  över smulad chèvre eller fetaost. Baka i ugn, ca 45 minuter.

Krydda köttet med salt och peppar. Stek i smör 2−3 minuter per sida, eller grilla lika länge.

Klicka färskost på köttet och servera genast med gratängen.