Flankstek med råstekta kronärtskockor

Ingredienser

4 port

600 g flankstek
8 vitlöksklyftor, med skal 
8 små kronärtskockor 
2 timjankvistar, repade
1 citron, skal och saft
salt och malen svartpeppar
Till stekning:
neutral olja och smör

Gör så här

Värm ugnen till 125°. Krydda flanksteken med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och olja, och bryn köttet ordentligt på båda sidor. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek det sedan färdigt i ugnen, ca 50 minuter. Innertemperaturen ska vara 58°. Ta ut köttet och låt det vila i smörpapper till servering. 

Råstekta kronärtskockor:
Skala och ansa kronärtskockorna och skär dem i kvartar. Bryn dem i smör och olja på hög värme i en stekpanna. Lägg ner vitlöksklyftorna och sänk värmen till medel. Stek tills kronärtskockorna och vitlöksklyftorna är mjuka rakt igenom, ca 10 minuter. Vänd då och då. Tillsätt timjan mot slutet av stektiden. Avsluta genom att riva över citronskal och sedan pressa citronsaften över. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna. Servera det tillsammans med kronärtskockorna. 

Recepten publiceras i samarbete med Tommy Myllymäki och Expressens matmagasin Mitt kök