Fläskkotlett i kall panna med äppelsky

En tjock fläskkotlett med rejäl fettrand kan du tillaga på det här viset. Då värms köttet sakta upp och fettet smälter ut, vilket ger fin smak till köttet under stekningen. En fräsch äppelsky kompletterar. 

Ingredienser

4 portioner

4 kotletter, à 175 g 4-5 cm tjocka med ben och fettrand
salt och nymalen svartpeppar
½ tsk socker
½ msk rapsolja

Äppelsky:
4 dl äppeljuice
1 tsk färsk ingefära, finriven
2 tsk koncentrerad, mörk kalvfond
2 tsk majsstärkelse, utrört i kallt vatten
ett par droppar äppelcidervinäger

Till servering:
gröna bönor med gräslök och dragon
grov bulgur
ljumma aprikosser med rosmarin och getost

Gör så här

Gnid in kotletterna med olja. Krydda med salt, peppar och strö över socker. Förbered de tillbehör du tänkt servera till. 

Lägg kotletterna i en tjockbottnad teflonpanna. Pressa ner dem mot pannans botten. Sätt pannan på medelvärme. Stek tills ytan är gyllenbrun 4−9 minuter beroende på hur tjock kotletten är. Vänd kotletterna, sänk värmen och lägg ett lock på pannan. Stek vidare i 3 minuter och kontrollera temperaturen på kotletten. Den ska ha uppnått 58°.

Lägg upp kotletterna på serveringsfat och lägg lite folie eller ett lock löst över. Låt vila i minst 5 minuter. Vispa ur pannan med några matskedar vatten. 

Äppelsky:
Häll vätskan från stekpannan, äppeljuice, ingefära och fond i en traktörpanna eller låg, vid kastrull. Låt sjuda ett par minuter. Rör ner redning av majsstärkelse tills blandningen fått simmig konsistens. Krydda med vinäger.