Fläsklägg med hemlagat rotmos

Få husmansrätter är så välkända som fläsklägg med rotmos. Här får du veta hur du kokar rimmad fläsklägg för att sedan göra rotmos och på så sätt skapa hela rätten.

Ingredienser

4 portioner

1 rimmad fläsklägg, ca 1 kg
salt och vatten
1 morot, i bitar
1 purjolök, i bitar
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Rotmos:
500 g kålrötter, i bitar
1 morot, i bitar
1 tsk salt
4 potatisar, i bitar
ev salt och vitpeppar

Till servering:
svensk senap

Du behöver också:
hålslev
rotfruktsstöt

Gör så här

Koka upp vattnet, lägg i köttet och koka upp igen. Skumma med hjälp av en hålslev. 

Tillsätt morot, lök och kryddor. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud tills köttet känns mört, ca 1 ½ tim. Prova med en sticka. Innertemperaturen ska vara 72−75°. Ta upp grönsakerna och låt köttet vila i spadet.

Rotmos:
Lägg kålrot och morötter i en gryta och häll på vatten tills det knappt täcker. Koka upp, salta och sänk värmen till medel. Sjud ca 30 minuter. Lägg i potatisen efter halva tiden.

Häll av spadet och spar till spädning. Mosa rotsakerna med rotfuktsstöt. Späd med spadet till lagom konsistens. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Servering:
Skär läggen i skivor och servera till rotmoset och svensk senap.