Fransk rostbiff med rotfruktsgratäng

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du vill steka fransk rostbiff, dvs rostbiff med en brun kant och en vackert rödrosa kärna. Rostbiffen kan serveras varm eller kall. Här får du också recept på en god gratäng och en läcker sallad att servera till. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg rostbiff
salt och grovkrossad svartpeppar
2 vitlöksklyftor, krossade

Rotfruktsgratäng:
1 kg potatis, skivad
4 g morötter, skivade
100 g rotselleri, skivad
2 gula lökar, skivade
1 purjolök, skivad
4 dl grädde
1 msk koncentrerad grönsaksfond
3 dl riven ost 
1 msk smör
2 tsk muskotnöt, riven
1 msk torkad oregano
salt och malen vitpeppar

Tomat- och bönsallad:
200 g haricots verts
salt
4 tomater, skivade
1 rödlök, skivad

Dressing:
½ dl rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
1 msk fransk senap
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Stick röret från en köttermometer i den tjockaste delen av köttbiten och ställ in formen med köttet i nedre delen av ugnen. Stek till innertemperatur 55°. Det tar ca 45 minuter för 1 kg kött.

Varm rostbiff: Låt köttet vila 15 minuter innan du skär upp det. Skär i ½ cm skivor. Laga sås av stekskyn eller sila den bara och servera till.

Kall rostbiff: Låt köttet svalna. Svep in det i aluminiumfolie. Kyl och förvara i kylskåp till servering. Det är enkelt att skära kall rostbiff i tunna skivor.

Rotfruktsgratäng:
Höj ugnstemperaturen till 200º. Sjud potatis, rotsaker och lök i mjölk och fond ca 10 minuter. Tillsätt drygt hälften av osten och blanda väl. Häll blandningen i smord ugnssäker form. Krydda med muskot, oregano, salt och peppar. Strö över resten av osten och grädda i ugn ca 40 minuter.

Tomat- och bönsallad:
Koka bönorna i saltat vatten 3 minuter. Låt svalna. Blanda samman olja, vinäger, vatten, senap, salt och peppar. Varva tomat, lök och bönor och häll på dressing.

Skär upp rostbiffen i tunna skivor och servera den till gratängen och salladen. 

Tips:
Blev det rostbiff över? Här får du tips på hur du kan ta tillvara resterna.
»Rostbiffssallad till förrätt
»Rostbiffssub
»Rostbiffsstrut med potatissallad