Friterad spindelstek ’Nashville style’ på belgisk våffla med lönnsirap

Spindelstek är en styckningsdetalj som börjat dyka upp i rätter på menyn hos trendiga krogar. Köttet passar utmärkt att fritera och servera med tillbehör som våfflor, pickles och lönnsirap. Om du inte har tillgång till ett våffeljärn av belgisk variant går det naturligtvis lika bra att grädda helt vanliga våfflor.

Ingredienser

4 portioner

600 g spindelstek, delade diagonalt på hälften
olja att fritera i

Marinad:
1 ägg
1 dl syrad grädde (smetana)
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
½ msk hot sauce eller tabasco

Panering:
1 tsk salt
2 ½ dl vetemjöl

Kryddblandning:
3 msk malen cayennepeppar
1 msk råsocker
½ tsk chilipulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver

Belgiska våfflor:
75 g smör, smält
1 ½ dl vatten
2 dl mjölk, 3%
10 g jäst (drygt 1/4 pkt)
2 ägg
1 tsk salt
1 msk strösocker
4 dl vetemjöl (250 g)

Till servering:
pickles
lönnsirap

Du behöver också:
glasburk med lock
våffeljärn

Gör så här

Vispa ihop ägg med grädde, 1 msk salt, svartpeppar och hot sauce. Lägg köttet i blandningen och ställ kallt över natten.

Klä en bricka med bakplåtspapper. Blanda samman salt och vetemjöl till paneringen i en form med kant. Låt köttet rinna av och spara marinaden. Panera köttet först i paneringen, sedan i marinaden och sist tillbaka i paneringen. Lägg köttet på brickan och ställ att torka i kyl ca 1−2 timmar.

Belgiska våfflor: Smält smöret. Blanda samman med vatten och mjölk och värm till 30−32°. Blanda i jästen i vätskan och rör tills den lösts upp. Separera äggulorna från äggvitan. Spara äggvitan i en bunke och vispa ner äggulorna i smeten.

Tillsätt salt och socker, och vispa i mjölet lite i taget, så det inte klumpar sig. Låt smeten stå framme i rumstemperatur ca 1 timme. När smeten jäst upp till cirka 3 gånger sin startvolym är den färdig.

Värm ugnen till 50°. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i våfflelsmeten precis före våfflorna ska gräddas. Grädda våfflorna och håll dem varma i ugnen med ugnsluckan på glänt.

Servering: Hetta upp oljan till 160° och fritera köttet i omgångar, 4 − 6 minuter per omgång, tills de fått fin gyllenbrun färg. Lägg dem på hushållspapper att rinna av och krydda med kryddblandning. Servera det nyfriterade köttet med våfflorna, pickles och lönnsirap.

FLER RECEPT

Rulla till toppen