Färsfylld giffel

Det här är en toppenrätt att göra om du har köttfärssås eller köttfärsröra över från en tidigare måltid. Gifflarna blir lika goda på italienskt kryddad köttfärssås som på tacofärs från fredagsmyset. Jättebra utflyktsmat eller som ett stadigt mellanmål. 

Ingredienser

4 stycken

Fyllning:
2 dl köttfärssås eller köttfärsröra

Deg:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk rapsolja
12 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk vallmofrön

Gör så här

Om du använder köttfärssås med mycket vätska, låt den rinna av i en finmaskig sil först. 

Deg:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa 30 minuter.

Kavla ut degen till en rund kaka på mjölat underlag. Skär kakan i 4 trekanter.

Fördela köttfärssåsen på varje trekant och rulla ihop till en giffel. Låt jäsa på plåt 30 minuter. Värm ugnen till 225º.

Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda 10−15 minuter. Låt svalna insvepta i en bakduk.