Smällkaramell med fläsk- och räkfyllnin

Det här är en rolig liten förrätt som passar på en middag i advents- eller jultid. Krispig filodeg omsluter en kryddig fyllning med fläskskött och räkor. 

Ingredienser

4 portioner

1 purjolök
4 ark filodeg, 15 x 20 cm

Vitlöks och tomatsås:
2 vitlöksklyftor, skalade
1 msk smör
½ msk tomatpuré
2 dl tomatjuice
1 tsk torkad timjan
salt och malen vitpeppar

Fyllning:
1 schalottenlök, finhackad
100 g shiitake, finhackad
1 msk smör
75 g rökt sidfläsk, fintärnat
50 g sockerärter, strimlade
1 msk färsk timjan, hackad
200 g skalade räkor, hackade
vitpeppar

Till pensling:
1 ägg, uppvispat  

Till plåten:
olja

Gör så här

Börja dag 1 med att göra såsen. 

Sås:
Bryn vitlöken i smör på låg värme tills de är lite mjuka. Tillsätt tomatpuré och tomatjuice och koka upp. Ta av från värmen, mixa såsen slät och krydda med salt och peppar. ställ kallt till nästa dag. 

Dag 2:
Värm ugnen till 200º. Skär ut 20 (4 i reserv) långa remsor av purjolöken till ”snören. Blanchera dem hastigt i kokande vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av. 

Fyllning:
Fräs lök och svamp i smör. Tillsätt fläsket och fräs ihop ytterligare. Blanda ner ärter och timjan. Tillsätt räkor och hetta upp. Krydda med peppar.

Lägg 2−3 msk fyllning på varje filodegsark. Rulla ihop till en karamell. Bind ihop med purjolök i varje ände. Pensla med ägg och grädda ca 5 minuter på oljad plåt.

Servering:
Lägg upp smällkaramellerna på assietter. Värm såsen och ringla ett vackert mönster över smällkaramellerna. Servera resten av såsen till.