Gammaldags julkorv

Så här gör du äkta, gammaldags julkorv själv. I korven samlas alla de goda julsmakerna som nejlika, kryddpeppar, ingefära och kanel. Du får också tips på hur du bäst kokar korven. 

Ingredienser

2 kg magert fläskkött (t ex av bog)
1 kg späck
1 kg kall kokt potatis
1 msk potatismjöl
3−4 msk salt 
1 ½ tsk malen vitpeppar 
2 tsk malen kryddpeppar 
1 tsk malen nejlika 
2 tsk malen ingefära 
1 msk strösocker 
2 krm malen kanel 
1 ¾ liter kokt kall mjölk 
½ liter fläskspad 

Att stoppa korven i:
5−6 meter krokfjälster
bindgarn av bomull

Till ingnidning:
1 tsk salpeter
3 ½ msk salt
3 msk socker

Du behöver också:
hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn

Gör så här

Mal köttet två gånger, sista gången tillsammans med späck och potatis. Blanda i potatismjöl och kryddor.

Arbeta smeten och späd med vätskan, lite i sänder. Koka en liten klick smet i saltat vatten och smaka av noga. Justera kryddningen.

Stoppa korven löst i fjälstren. Bind korven ordentligt i ändarna.

Gnid in korven med saltblandningen och låt ligga kallt i ett dygn. Vill du förvara den längre bör du frysa in eller lagra den i saltlake.

Så här kokar du julkorv:
Skölj korven och lägg den i en vid kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt lök och kryddor. Koka upp långsamt. Sjud på låg värme utan lock 30−40 minuter. Vattnets temperatur får inte överstiga 90°, då spricker korven.

Servering:
Skär upp korven i knubbiga skivor och servera den i spadet. Julkorven har sin självklara plats på julbordet, men kan även serveras med potatismos eller rotmos som huvudrätt.