Gratinerad kotlett med provençalska örter

Kotlettrad som får sällskap av en härlig tomatsås och ett frasigt täcke av ströbröd och provençalska örter. Det blir 8 portioner av receptet, för lagar du en mindre bit finns det risk att köttet blir torrt. 

Ingredienser

8 portioner

1,2 kg benfri kotlettrad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk koncentrerad kalvfond
1 burk passerade tomater

Örtblandning:
½ dl ströbröd
1 dl parmesan, riven
2 msk olja
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl persilja, hackad
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan

Till servering:
klyftpotatis
sockerärter

Gör så här

Värm ugnen till 175°.

Lägg kotlettraden i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Sätt i röret till en en köttermometer på det tjockaste stället. Stek till 60° innertemperatur, ca 45 minuter. Ta ut formen ur ugnen och lyft ut köttet.

Höj ugnstemperaturen till 250°. Blanda samman kalvfonden med passerade tomater och häll blandningen i den ugnssäkra formen. Skär upp köttet i skivor och lägg det på tomatblandningen.

Blanda samman ströbröd, parmesan, olja, vitlök och kryddor. Fördela blandningen över köttskivorna. Ställ in i övre delen av ugnen och gratinera köttet i 5 minuter.

Servering:
Servera köttet med klyftpotatis och sockerärter.