Grillad flankstek med potatisterrin och varm tomatsallad

Ingredienser

4 portioner

500 g flankstek, hel eller skivad på skrå
2 msk rapsolja
salt och vitpeppar

Potatiskaka:
400 g potatis, grovriven
1 ägg
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl lagrad ost, riven
½ msk salt
½ tsk vitpeppar
1 msk flytande matfett
½ dl ströbröd
2 msk smör

Grönsakspaket:
2 röda tomater, skivade
2 gula tomater, skivade
1 knippe salladslök, strimlad
några kvistar färsk timjan
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
socker
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Du behöver också:
4 ark aluminiumfolie

Gör så här

Krydda köttet med salt och peppar och pensla det med olja. 

Grönsakspaket:
Fördela tomater, lök och timjan på foliearken. Ringla över olja och vinäger. Strö över lite socker, salt och peppar. Vik ihop folien till tättslutande paket.

Potatiskaka:
Värm ugnen till 175º. Pressa vätskan ur potatisen och blanda med ägg, vitlök, ost och kryddor. Smörj och bröa en avlång form. Häll i blandningen och grädda i vattenbad ca 1 timme och 15 minuter. Låt svalna och skär i skivor.

Höj ugnstemperaturen i ugnen till 225º.  Värm grönsakspaketen i ugn, eller på grillen ca 10 minuter. Stek skivorna av potatiskaka hastigt i smör eller vänd dem på grillen vid servering. Grilla köttbiten hel ca 8 minuter per sida eller skivad ca 3 minuter på utegrill eller i grillpanna.