Grillad kalvkotlett med kryddsmör

Kalvkotlett är riktig lyxmat som blir himmelskt god om den grillas. Här får du tips på kryddning och ett läckert kryddsmör att servera till. 

Ingredienser

4 portioner

4 kalvkotletter med ben á 175 g

Kryddblandning:
1 färsk chili, hackad
1 tsk gräslök, finskuren
1 krm kajenn
salt och malen vitpeppar

Kryddsmör:
1 purjolök, delad
50 g smör, rumstempererat
2 msk gräslök, finskuren
1 tsk torkad salvia, smulad
1 tsk torkad rosmarin, smulad

Till servering:
råstekt potatis
grönsallad

Gör så här

Blanda samman kryddorna till kryddblandningen och gnid in köttet.

Kryddsmör:
Värm ugnen till 250°. Dela upp bladen på purjolöken. Lägg på en plåt, ställ in i ugnen och låt stå tills löken är helt rostad. Ta ut och låt svalna. Smula ner i smöret. Tillsätt kryddorna och rulla till en rulle med hjälp av smörpapper. Förvara i frys till servering.

Grilla köttet på hög värme i början för fin yta. Sänk sedan värmen och grilla färdigt, ca 5 minuter per sida. Köttet är klart när innertemperaturen är 58°.

Servering:
Servera köttet nygrillat med kryddsmöret, råstekt potatis och grönsallad.

Receptet skapat av Christian Hellberg till TV4:s program Grilla!