Grillad T-benstek med aromsmör

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska grilla T-benstek. T-benstek är styckningsdel som innehåller en skiva från biffraden och en mindre skiva från filén, sammanhållna av ett t-format ben. Antalet skivor du ska köpa beror på hur stora skivor du hittar. Oftast väger de mellan 300 och 400 g styck, så två skivor är lagom till 4 personer. Är benen stora får du göra en uppskattning och räkna bort vikten för dem. T-benstek passar utmärkt att servera med en god sås eller aromsmör. Nedan får du tips på ett aromsmör som påminner om Café de Paris-smör i smaken. 

Ingredienser

4 portioner

2 T-benstekar, à 300−400 g
2 tsk rapsolja
salt och malen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver

Aromsmör:

250 g smör
½ msk persilja
½ msk syltlök
½ msk sardeller
½ msk kapris
½ msk bambuskott
1 msk worcestershiresås
1 msk pressad citronsaft
½ msk dijonsenap
1 msk köttextrakt
¾ msk curry
1 msk riven pepparrot
1 krm vitlök
1 krm malen vitpeppar
1 krm salt
1 krm torkad dragon
1 krm italiensk salladskrydda
7 cl vitt vin

Du behöver också:
elvisp

Till servering:
grönsaker
klyftpotatis

Gör så här

Aromsmör:
Mortla persilja, syltlök, sardeller, kapris och bambuskott till ett mos. Vispa smöret och vänd ner moset. Lägg över smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna. Vispa med elvisp i 20 minuter. Förvara kallt till servering. 

Skär några snitt i den feta kanten på köttbitarna. Pensla på olja och krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Grilla över grå glödbädd, 3−5 minuter per sida beroende på hur välstekt köttet ska vara. Vänd flera gånger under tiden. Innertemperaturen ska vara 53°.

Servering:
Servera köttet med aromsmör, grönsaker och klyftpotatis.

Liknande recept