Grillade kamben och bönsallad med krutonger

Ingredienser

Grillade kamben:
2 rader kamben
½ dl citronsaft
½ dl olivolja
salt och malen svartpeppar

Till grillning:
2 msk BBQ-sauce

Bönsallad med krutonger:
200 g haricots verts
200 g sockerärtor
2 dl färska sojabönor, djupfrysta
2 citroner, skalet och saften 
salt och malen svartpeppar 
2 dl rapsolja  
2 dl brödkrutonger
1 msk färsk timjan, plockad

Gör så här

Grillade kamben:
Blanda samman citronsaft, olivolja och svartpeppar till en marinad. Marinera kambenen över natten. 

Bönsallad med krutonger:
Blanchera haricots verts, sockerärter och sojabönor i lättsaltat vatten. Kyl dem snabbt. Blanda sedan samman bönorna med citronskal, salt och peppar. Blanda samman citronsaft och rapsolja, och krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan. 

Salta kambenen och grilla dem på indirekt värme ca 25 min. Pensla dem då och då under grilltiden med bbq-sauce. Dela kambenen i ribbor genom att skära mellan varje ben. 

Servering:
Lägg i krutongerna i dressingen precis före servering, så att dom suger åt sig av vinägretten, men fortfarande behåller sin ”crunch”. Vänd ner bönorna och timjan. Servera salladen till de nygrillade kambenen. 

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen