Grillstek av rostbiff

Det tar lite tid och kräver både mod och försiktigt handlag att grilla en hel bit rostbiff. Men o, så gott det blir! Här får du också recept på världens enklaste och godaste grillsås. 

Ingredienser

8 portioner

1,2 kg färsk rostbiff
salt och malen vitpeppar

Marinad:
½ dl rödvinsvinäger
½ dl soja
½ dl olja
1−2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt

Grillsås:
4 dl crème fraiche
1 dl sweet chili-sås

Till servering:
bakad potatis
sallad
marinerade soltorkade tomater

Du behöver också:
klotgrill med termometer
grillbricketter
tom aluminiumform

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och marinera 1 dygn.

Förbered och tänd grillen. Blanda samman crème fraiche och sweet chili-sås till grillsåsen. Ställ svalt till servering. Ta upp och torka av köttet. Krydda med salt och peppar.

När temperaturen i grillen är 125−135°, lägg köttbiten på gallret vid sidan av grillbädden. Placera aluminiumformen under köttet, så att eventuell köttsaft kan droppa ner i den.  

Grilla köttet till önskad stekningsgrad. Grilltiden varierar mellan ¾−1 timme beroende på köttets vikt och hur välstekt man vill ha det. Innertemperatur 57 till 60° ger ganska ganska rött kött. Vill du ha köttet mer välstekt, grilla lite till. Ta av det färdiga köttet från grillen och lägg det att vila i smörpapper ca 10 minuter. 

Servering:
Skär upp köttet i sneda, tunna skivor. Servera med bakad potatis, grill sås, marinerade, soltorkade tomater och sallad.

Fler recept