Gulaschsoppa med yoghurt

Det här är en klassisk soppa som serveras i Österrike och Ungern. En soppa som många förknippar med sportlov i Alperna. Den smakar jättegott en kylig dag, oavsett om du bara tagit en promenad i vintervädret eller kastat dig nerför en brant på skidor. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg grytbitar av nöt, högrev eller bog
4 gula lökar, skivade
2 msk smör
½ dl tomatpuré
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 liter köttbuljong
10 potatisar, tärnade
2 röda paprikor, strimlade
2 tsk oregano
salt och malen svartpeppar

Till servering:
3 dl matlagningsyoghurt
grovt bröd

Gör så här

Fräs löken i matfett i en stor gryta. Bryn köttet, lite i taget, i grytan.

Tillsätt tomatpuré, vitlök och buljong. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 45 minuter tills köttet är mört.

Tillsätt potatis, paprika och oregano. Sjud ytterligare ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar.

Servera med yoghurt och bröd.

Tips:
Låt gärna soppan stå kallt över natten. Den blir ännu godare dagen därpå.