Halla gårds knapriga fläsksida med svål

Från Halla gård kommer det här receptet på knaprig fläsksida kryddad med kanel, lök och enbär. Perfekt att ställa fram på julbordet eller som plockmat till julens alla glöggkalas.

Ingredienser

2 kg fläsksida med svål

½ tsk salt

1 krm malen vitpeppar

1−2 tsk malen kanel

1 äpple, i skivor

½ fänkålshuvud, i skivor

1 lök

4−5 torkade enbär, mortlade

1−2 msk honung

Friterad grönkål:

5 grönkålsblad, i strimlor

olja att fritera i

1 tsk flingsalt

Äppelsallad med rödlök:

2 äpplen, i klyftor

1 rödlök, tunnskivad

2 msk olivolja

1 tsk vinäger,

salt och malen vitpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Skär rutor i svålen, lagom stora som snacksbitar. Gnid in sidan i salt, peppar och kanel.

Lägg äppel- och fänkålsskivorna i bottnen på en ugnssäker form och strö över enbären. Lägg sedan på fläsksidan med svålen uppåt. Ställ in formen i mitten av ugnen och stek tills svålen börjar bli knaprig, ca 20 minuter.

Ta ut fläsksidan ur ugnen, ringla över honungen och baka i ytterligare ca 10 minuter, tills svålen är riktigt gyllene och knaprig.

Friterad grönkål:

Hetta upp oljan till 170°. Fritera grönkålen några sekunder. Lägg den på hushållspapper att rinna av och strö över flingsaltet.

Äppelsallad med rödlök:

Blanda samman äppelklyftor, rödlök, olja, vinäger, salt och peppar.

Servering:

Skär upp sidfläsket i portionsbitar efter rutorna i svålen. Servera med grönkålen, äppelsalladen.