Hamburgare med bröd och tillbehör

Det godaste som finns? Ja, många tycker det. Här får du recept på goda hamburgare, läcker dressing och förslag på tillbehör. Här får du också lära sig att lägga ihop hamburgaren på äkta amerikanskt vis. 

Ingredienser

4 portioner

500 g grovmalen nötfärs
1 tsk salt
1 tsk worcestershiresås
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen svartpeppar
1 msk smör

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
4 msk ketchup
4 tsk senap
½ huvud isbergssallat
2 mogna tomater, skivade
2 inlagda gurkor, skivade
½ gul lök, finhackad
½ gul lök, finhackad, stekt

Dressing:
½ dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl chilisås
2 tsk bostongurka
1 krm curry
½ krm kinesisk soja
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Dressing:
Blanda samman majonnäs, gräddfil, chilisås och bostongurka. Krydda med curry, soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Hamburgare:
Rör färsen med salt, så blir den lite seg och håller ihop fint. Krydda med worcestershiresås, salt och peppar. Rulla till en rulle och skär i 4 skivor. Platta ut varje skiva till en tunn hamburgare. Skär ett rutmönster i färsen. Grilla eller stek i 3 minuter per sida.

Lägg ihop på äkta amerikanskt vis:
Rosta snittytan på bröden i het panna. Lägg ketchup och senap på ena delen av varje bröd. Lägg ihop över och underdel, så att ketchup och senap fördelas i ett jämnt lager. Öppna igen, lägg sallad och dressing på underdelarna. Placera hamburgarna ovanpå. Lägg på tomat, gurka och lök. Lägg på överdelarna och kläm ihop lätt. Servera genast.

Tips:
Hamburgare kan utökas med ost, bacon eller stekt ägg. Olika dressingar passar också fint till, liksom mosad avokado.