Hamburgare till många med coleslaw och klyftpotatis

Ibland är det kul att ställa till med kalas och samla många runt bordet. Här är receptet för hur du lagar hamburgare, rosa coleslaw och bärketchup till 10 personer. 

Ingredienser

10 portioner

1,3 kg nötfärs 
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
50 g smör

Till servering:
10 hamburgerbröd
10 sallatsblad
10 skivor mozzarella
10 tomatskivor
1 dl rödlök, hackad

Rosa coleslaw:
6 dl crème fraiche
2 msk äppelcidervinäger
2 msk fransk senap
2 msk pepparrot, riven
salt och svartpeppar
700 g rödkål, finstrimlad
2 äpplen, tärnade

Bärketchup:
1 dl rårörda lingon
½ dl ketchup
½ dl chilisås

Klyftpotatis:
1,7 kg potatis med skal, klyftade
1 dl rapsolja
3 msk flingsalt

Gör så här

Blanda samman färs, salt och peppar. Rulla till en rulle och skär i 10 skivor. Platta ut varje skiva till en tunn hamburgare. Skär ett rutmönster i färsen. 

Rosa coleslaw:
Blanda crème fraiche, vinäger, senap, pepparrot, salt och peppar. Tillsätt kål och äpple och blanda väl. Ställ kallt någon timme.

Bärketchup:

Blanda lingon, ketchup, chilisås och ställ kallt.

Klyftpotatis:
Värm ugnen till 200º. Lägg potatisklyftorna på en plåt, ringla över olja och ugnsbaka ca 30 minuter. Strö över flingsalt före servering.

Servering:
Grilla eller stek 3 minuter per sida. Dela bröden och lägg ett sallatsblad på varje underdel. Fördela hamburgare, mozzarella, tomat och rödlök. Servera med klyftpotatis, coleslaw och bärketchup.