Nattbakad hel skinka av rapsgris med kummin och enbär

När du bakar skinka i ugnen på låg temperatur tar det längre tid än på hög. Den här skinkan behöver natten på sig, men blir gudomligt god. Räcker till många och passar bra som bufférätt eller som tilltugg. Receptet är framtaget i samarbete med Årets Kock.

Ingredienser

1 hel färsk skinka, ca 2 kg

1 liten ruska enris

salt och malen svartpeppar

Glasyr:

1 dl mörk sirap

2 msk vitvinsvinäger

2 tsk kummin, rostad och stött

5 enbär, stötta

1 tsk färsk timjan, plockad

2 msk rapsolja

Du behöver också:

stekpåse

Gör så här

Värm ugnen till 80°. Snitta svålen på skinkan i ett vackert mönster med hjälp av en vass kniv. Repa av barren från enriset. Krydda skinkan med salt, svartpeppar och enris. Lägg skinkan i stekpåse och placera den i en ugnssäker form. Stek i ugnen till innertemperatur 65°. Det tar ca 12 timmar.

Glasyr: 

Häll sirap och vinäger i en liten kastrull. Tillsätt kummin och enbär. Koka samman, låt svalna och rör ner rapsolja och timjan.

Låt skinkan vila i 30 minuter efter att du tagit ut den från ugnen. Skär sedan köttet i tunna skivor.

Servering: 

Pensla skivorna med glasyren före servering. Skivan ska vara ljummen vid servering.