Helstekt lammytterfilé med gräddkokt brysselkål och citruskryddad potatiskaka

Lammytterfilé kallas den putsade kotlettraden av lamm. Skivorna blir ungefär lika stora som skivor av stor fläskfilé, och är köttet är mycket mört. Gott till är en gyllene potatiskaka och gräddkokt brysselkål. 

Ingredienser

4 portioner

600 g lammytterfilé
2 msk smör
salt och malen vitpeppar

Citruskryddad potatiskaka:
700 g potatis, skalad riven
1 morot, riven
2 äggulor
rivet skal av 1 citron
salt och malen vitpeppar
2 msk smör

Gräddkokt brysselkål:
300 g brysselkål
2 schalottenlökar, hackade
1 msk smör
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 krm kummin, stött
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 175º. Bryn lammytterfilén runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Stek den därefter i ugn med köttermometer till innertemperatur 65º. Låt vila i folie ca 15 minuter. 

Citruskryddad potatiskaka:
Blanda samman potatis och morot med äggulorna. Tillsätt citronskal och krydda med salt och vitpeppar. Hetta upp smöret i en stekpanna som tål ugnsvärme. Packa potatisblandningen hårt i pannan och stek kakan gyllengul på båda sidor. Vänd den med hjälp av en stor tallrik. Efterstek i ugnen ca 10 minuter.

Gräddkokt brysselkål:
Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och dela i halvor. Förväll i lättsaltat vatten 3 min. Låt rinna av. Fräs löken i smör. Tillsätt kål, grädde, mjölk och kummin. Koka ca 2 minuter tills kålen är mjuk och såsen lite simmig. Krydda med salt och peppar.

Servering:
Skär upp köttet i diagonala skivor. Dela potatiskakan i tårtbitar. Servera köttet med potatiskaka och brysselkål.