Helstekt oxfilé

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du vill steka en hel bit oxfilé i ugnen. För 4 personer blir resultatet bäst med en jämntjock bit ur mittbiten. Om du vill dubblera receptet och laga till många är alternativet att köpa en hel filé. Skär den då i tre bitar och stek varje del för sig.

Ingredienser

4 portioner

500 g oxfilé i bit

salt och malen vitpeppar

1 msk smör

Till servering:

pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng

bearnaisesås eller rödvinssås

lättkokta grönsaker eller grönsallad

Gör så här

Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Värm ugnen till 125°. Förbered också det du tänkt servera till köttet, eftersom det är godast nystekt.

Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp pannan och klicka i smör. Lägg i köttet då stekfettet tystnat, och bryn det runt om.

Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugn till innertemperatur 55-60°. Det tar ca 30 minuter beroende på temperatur och tjocklek.

Låt köttet vila i 15 minuter före servering. Skär sedan upp köttet i skivor och servera med tillbehör, se förslag i ingredienslistan.