Julgryta med fransyska

Kryddig köttgryta med julsmak av apelsin och kryddnejlika. Serveras med rostade morötter och potatis.

Ingredienser

750 g av stora fransyskan, strimlad tvärs över fibrerna

1 tsk salt

smör att steka i

1 gul lök, grovt hackad

1 tsk malen kryddnejlika

1 apelsin, finrivet skal och saft

1 msk socker

2 msk konc kalvfond

1 msk konjak

3 dl grädde

Tillbehör:

rostade morötter

kokt potatis

hackad persilja

Gör så här

Salta köttet. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lägg över köttet i en gryta.

Fräs löken i samma panna tills den börjar mjukna. Tillsätt kryddnejlikan och låt den fräsa med. Lägg över löken i samma gryta som köttet, tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, socker, kalvfond och konjak.

Häll på grädden och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud grytan i minst 10 minuter, eller tills köttet känns mört och såsen kokat ihop. Strö över hackad persilja och servera grytan med kokt potatis och rostade morötter.