Julskinka med griljering på kavring, apelsin och kryddnejlika

Det här är en griljering, tänkt för kokt julskinka, gjord på kavring. Den är också kryddad med julsmaker som apelsin och kryddnejlika. Servera den här skinkan med cumberlandsås, eller i en sallad med pickles och cumberlandsås.

Ingredienser

1 rimmad, kokt skinka, 3 kg

200 g kavring

1 tsk kryddnejlikor

1 tsk havssalt

1 dl av din favoritsenap

2 äggulor

2 msk socker

2 apelsiner, finrivet skal

2 msk smält smör

Du behöver också:

mortel

mixer eller matberedare

Cumberlandsås:

1 apelsin, saft och finrivet skal

1 dl rödvinbärsgélé

½ tsk senapspulver

1 tsk färsk, finriven ingefära

4 msk portvin

2 msk rött vin

2 tsk maizena majsstärkelse

1 msk vatten

Sallad:

250 g kålskott

1 litet blomkålshuvud, rivet

pickles

Gör så här

Värm ugnen till 200° grader med varmluft och övervärme. Skär bort svålen från skinkan, men lämna kvar fettkappan. Klappa skinkan torr med en ren kökshandduk.

Krossa kryddnejlikorna grovt i mortel. Mixa kavringen med nejlikor och salt till ett ströbröd. Strö ut blandningen på en ugnsplåt och torka den lätt i ugnen ca 10 minuter. Håll noga koll så att blandningen inte bränns. Ta ut plåten och låt blandningen svalna.

Blanda samman senap, äggulor, socker och apelsinskal. Använd en pensel och stryk ett jämnt lager över skinkan. Täck skinkan med kavringsmulorna och klappa in dem lätt. Stänk över lite smält smör.

Ställ in skinkan i mitten av ugnen och griljera i ca 15 minuter. Håll koll så att du får en jämn och gyllene griljering. När du fått den färg du vill ha, ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.

Cumberlandsås:

Häll apelsinsaft, gélé, senapspulver, ingefära och vin i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud 5 minuter.

Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Vispa ner i såsen och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Låt svalna och kyl sedan.

Servering:

Skär upp julskinkan i skivor. Blanda en sallad på kålskott, riven blomkål och pickles. Servera med cumberlandssås.