Kaffemarinerade lammracks

Förr brukade man marinera lamm i kaffe för att tona ner den specifika smaken av lamm. Idag marinerar vi för att kaffesmaken harmonierar fint med lammköttets lite tuffare smak. Lammkött hör hösten till, så ugnsrostade rotfrukter är gott till. 

Ingredienser

4 portioner

4 bitar lammracks, cirka 1 kg
salt och malen vitpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 dl kallt, starkt kaffe

Till servering:
ugnsrostade rotfrukter

Gör så här

Gnid in köttet med salt, peppar, timjan och rosmarin. Lägg det i en plastpåse och häll i kaffet. Knyt till och marinera 1 timme. Vänd några gånger.

Värm ugnen till 225°. Lägg lammracksen i en smord ugnssäker form. Häll marinaden över. Stek i ugn cirka 15 minuter, eller till innertemperaturen i köttet är 68° för rosa kött eller 72° för genomstekt.

Sila marinaden, koka upp och häll upp i en såsskål. Skär upp lammracksen mellan varje ben så att det blir kotletter. Servera lammracksen med ugnsrostade rotfrukter och marinaden som sky till.

Tips:
Vill du ha en mildare smak på skyn, rör ner 1 dl grädde och låt såsen koka ihop något.