Kalops

En riktig svensk husmansklassiker är kalops, serverad med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet kan dubbleras. 

Ingredienser

4 portioner

500 g högrev
2 msk smör
2 gula lökar
6 dl vatten
2 st lagerblad
8 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 ½ oxbuljongtärning eller 2 msk konc fond
3 morötter
2 msk vetemjöl
¾ dl vatten
salt och vitpeppar

Till servering:
kokt potatis
Inlagda rödbetor

Gör så här

Skär köttet i tärningar (cirka 2 x 2 cm), bryn dem i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Skala löken och skär den i smala klyftor, lägg dem i grytan tillsammans med vatten, kryddor och buljong.

Sjud sakta under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 50 minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Skala och skär morötterna i centimetertjocka skivor, tillsätt dem och låt koka ytterligare 20 minuter.

Blanda vetemjöl med vatten till en slät blandning, rör ner den i grytan och låt sjuda ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.