Klassisk kalops

Klassisk svensk kalops

En riktig svensk husmansklassiker är kalops, serverad med kokt potatis och inlagda rödbetor. Kalops är en mustig köttgryta med nötkött, morötter, lök och kryddor så som kryddpeppar och lagerblad. De vanligaste tillbehören till kalops är kokt potatis och rödbetor, precis som till detta recept. Självklart kan man servera kalopsen med exempelvis potatismos, ris eller pasta, om man känner för det.

Bästa köttet till kalops

Kalops är typiskt långkok, och det är just den långa tiden som köttet under tillagningen som ger den sönderfallande och härliga mörheten. Till kalops måste man inte välja högrev. Det går lika bra med bringa och bog. Alla dessa är så kallat framdelskött vilket lämpar sig utmärkt till gryta då de innehåller både fett och bindväv. Det går även bra med fransyska eller vanliga grytbitar. Nyckeln till en riktigt bra kalops ligger i vilket kött man tar. Här kan du lära dig mer om hur du väljer rätt kött till det du ska laga.

Denna recept kan du använda som grundrecept när du ska laga kalops. Kryddor och grönsaker kan enkelt varieras efter smak och tycke. Receptet kan också dubbleras om du vill laga fler portioner. Tänk på att alltid välja svenskt kött när du ska laga kalops – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige.

Ingredienser

4 portioner

500 g högrev eller grytbitar
2 msk smör
2 gula lökar
6 dl vatten
2 st lagerblad
8 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 ½ oxbuljongtärning eller 2 msk konc fond
3 morötter
2 msk vetemjöl
¾ dl vatten
salt och vitpeppar

Till servering:
kokt potatis
Inlagda rödbetor

Gör så här

Skär köttet i tärningar (cirka 2 x 2 cm), bryn dem i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Skala löken och skär den i smala klyftor, lägg dem i grytan tillsammans med vatten, kryddor och buljong.

Sjud sakta under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 60 minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Skala och skär morötterna i centimetertjocka skivor, tillsätt dem och låt koka ytterligare 30–60 minuter, totalt 1,5–2 timmar.

Blanda vetemjöl med vatten till en slät blandning, rör ner den i grytan och låt sjuda ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen