Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska göra kalvfrikadeller. Servera kalvfrikadeller i tomatsås, kaprissås eller citronsås. De passar även att servera i klara soppor och buljonger.
Kalvfrikadeller med tomatsås
Ingredienser
4 portioner
600 g kalvfärs
1 ägg
salt och malen vitpeppar
1 liter kalvbuljong
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 tsk konc köttfond
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Till servering:
pasta
riven parmesan
färska basilikablad
Gör så här
Blanda samman kalvfärs, ägg, salt och peppar. Forma 16 bollar av kalvfärsen med hjälp av en stor matsked.
Koka upp buljongen. Lägg färsbollarna i buljongen och låt sjuda sakta i 15−20 minuter, eller tills de flyter upp igen.
Tomatsås:
Skala och finhacka löken, och fräs den i olja i en kastrull.
Häll på krossade tomater, fond och vatten, och klicka ner tomatpuré. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock i 20 minuter. Rör om då och då.
Pressa ner vitlöken och rör ner. Smaka av och krydda med salt och peppar.
Servera kalvfrikadellerna med tomatsås, pasta, riven parmesan och färska basilikablad.