Kalvfrikassé

Enligt klassiska kokböcker är frikassé en 'stuvning på lamm, höns eller kalv i vit sås'. Klassisk frikassésås reds med äggula, och här smaksätter vi med pressad citronsaft. Det här är ljuvligt gott! 

Ingredienser

4 portioner

800 g kalvbog med ben
1 liter vatten
½ tsk salt
5 vitpepparkorn
1 morot, i bitar
1 lagerblad

Frikassésås:
3 msk smör
4 dl köttbuljong
1 dl grädde
½ citron, pressad saft
1 äggula

Till servering:
grovstrimlad bladperilja
kokt potatis
morötter
vaxbönor
broccoli

Gör så här

Koka upp vatten, salt, pepparkorn, morot och lagerblad. Lägg i köttet, koka upp och sänk värmen. Sjud under lock 1 −1 ½ timme, tills köttet är mört. Låt köttet vila i buljongen 15 minuter.

Ta upp köttet, skär loss benet och skär sedan i skivor eller bitar.

Frikassésås:
Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl. Späd lite i taget med varm buljong och sedan med grädde. Rör om och koka upp mellan varje spädning. Låt såsen sjuda 3−5 minuter.

Ta av från värmen och tillsätt citronsaft och äggula. Såsen får inte koka mer, då kan den skära sig. Häll den såsen över köttet, strö över persiljan och servera med kokt potatis och grönsaker.