Kalvrostbiff med rödvinssås

Om du har riktig tur kan du hitta den här fina styckningsdetaljen i en köttaffär eller manuell charkdisk. Den är mindre än en vanlig rostbiff, men mycket mörare och har ljusare färg. En riktigt lyxig söndagsmiddag. 

Ingredienser

6 portioner

800 g kalvrostbiff, putsad
salt och malen svartpeppar
1 msk smör

Rödvinssås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl kraftig oxbuljong
1 dl rött vin
2 msk tomatpuré
salt och malen vitpeppar

Till servering:
lättkokta vårprimörer
kokt potatis

Gör så här

Värm ugnen till 100°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i smör och lägg över i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen och stek till innertemperatur 59°. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter innan det skärs upp i skivor.

Rödvinssås:
Smält smör, rör ner mjöl och tillsätt buljong och vin under omrörning. Tillsätt tomatpuré och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 3−5 minuter. Krydda med salt och peppar.

Servera såsen till köttet, lättkokta vårprimörer och kokt potatis.

Tips:
Rostbiffen kan också kylas och serveras som charkuteri i tunna skivor.

Liknande recept