Kalvstek med ädel gräddsås

Ingredienser

6 portioner

800 g kalvstek av ytterlår, innanlår eller fransyska, benfri
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
3 dl kalvbuljong

Sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl kalvbuljong
1 dl grädde
25 g ädelost
1 msk vinbärsgelé
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt blomkål
kokt potatis

Gör så här

Krydda köttet med salt och peppar och bryn i en stekgryta.

Häll på buljong, koka upp och sänk värmen. Låt sjuda under lock till innertemperatur 70°, ca 1 ½ timme. Låt köttet vila 15 minuter. 

Ädel gräddsås:
Sila spadet och förstärk eventuellt med buljongtärning och vatten. Smält smör i en kastrull, rör ner mjöl och späd med buljong, lite i taget. Häll i grädde, smula ner ost och lägg i gelé. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 3−5 minuter. Krydda med salt och peppar. 

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt blomkål och kokt potatis.