Kanel- och fikonbakad lammstek

Det här receptet på kaneldoftande lammstek med ben kommer från Nors Gård. Steken tillagas i ugn och serveras med rostade rotfrukter.

Ingredienser

1 kg lammstek med ben

2−3 msk olivolja

2 msk flingsalt

1 krm malen svartpeppar

5−6 bitar kanelstång

1 dl fikonmarmelad

1 dl äpplejuice

Rostade rotfrukter:

200 g palsternacka, i halvor

200 g morot, i bitar

200 g persiljerot, i halvor

200 g gulbeta, i klyftor

2−3 msk olivolja

salt och malen svartpeppar

Friterad grönkål:

3 grönkålsblad

olja att fritera i

1 tsk flingsalt

Stekta äpplen:

3 äpplen, halverade

smör att steka i

Sås:

köttspadet från formen

½ dl vitt vin

1 dl grädde

Gör så här

Gnid in lammsteken med olja och strö på rikligt med salt och peppar.

Rotfrukter:
Värm ugnen till 225°. Blanda samman rotfrukterna med olja i en ugnssäker form. Rosta dem i nedre delen av ugnen i 25−35 minuter. När de börjar få fin färg och känns klara, ta ut dem och strö över salt och peppar.

Lammstek:
Sänk värmen i ugnen till 175°. Gör 5−6 djupa skåror i steken med en skalkniv och stoppa in kanelstängerna. Lägg steken på ett galler över en ugnssäker form med vatten.
Ställ in steken i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 125° efter 10 minuter. Ugnsbaka steken i 2 ½ −3 timmar. Känn efter med en gaffel, när köttet börjar kännas mört är den färdig. Innertemperaturen ska vara 60° för rosa kött och 70° för genomstekt.

Friterad grönkål:
Hetta upp oljan till 170°. Fritera grönkålen några sekunder. Lägg den på hushållspapper att rinna av och strö över flingsaltet.

Stekta äpplen:
Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg ner äppelhalvorna och stek dem mjuka och glansiga några minuter.

När ca 15 minuter återstår av tillagningstiden för steken, mixa ihop marmeladen med äpplejuicen och pensla blandningen på steken. Ta ut den färdiga steken och låt den vila i 10−15 minuter i smörpapper. Låt under tiden rotfrukterna bli varma i ugnen. Ta ut och strö över salt och peppar.

Sås:
Häll köttspadet från formen i en kastrull tillsammans med vinet och grädden. Koka upp och sjud ihop till en skysås.

Servering:
Skär steken i skivor av önskad tjocklek och servera med rotfrukterna, såsen, friterad grönkål och stekta äppelhalvor.