Kebab i pitabröd

Om fransyskan styckas anatomiskt är den här tredjedelen, platta fransyskan, som du ska använda för att göra kebab av. Först ska köttet frysas in, så att det är lätt att skära i lövtunna skivor, som till skav. Servera med olika tillbehör, så kan var och en göra sin favorit vid bordet. Om du inte hittar fransyska i din butik kan du ersätta den med ytterlår.

Ingredienser

4 personer 

800 g av platta fransyskan, i bit
salt och malen vitpeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk vitlökspulver
2 msk rapsolja

Vit sås:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk hackad färsk mynta
½ tsk salt
eventuellt riven gurka

Röd sås:
4 dl mogna tomater, hackade
2 msk röd paprika, finhackad
1 tsk röd chili,hackad
1 tsk torkad timjan
salt och malen svartpeppar

Till servering:
pitabröd
isbergssallat, strimlad
gul paprika, strimlad
gurka, skivad
fefferoni

Gör så här

Frys in köttet över natten. Ta ut det ur frysen, tina det till hälften i kylskåp, ca 4 timmar.

Vit sås:
Blanda samman yoghurt med vitlök, mynta, salt och eventuellt gurka. Ställ kallt till servering.

Röd sås:
Lägg tomater, paprika, chili, timjan, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock 10 minuter. Låt svalna och kyl.

Flisa det halvtinade köttet i ytterst tunna skivor. Krydda det med salt, peppar, spiskummin och vitlökspulver. Stek köttet i olja i omgångar på hög värme i en gjutjärnspanna.

Servering:
Värm pitabröden. Låt var och en fylla sitt bröd med kött, grönsaker och sås.

Tips:
Gör en fuskvariant av köpt färdig rostbiff som du kryddar på samma sätt. Det blir dock ett dyrare pris för köttet.