Kålrotstarte med oxsvans

Ingredienser

10 portioner

500 g oxsvans
50 g smör
1 ½ liter hönsbuljong
1 morot, i bitar
1 gul lök, i bitar
2 blekselleristjälkar, i bitar
1 hel vitlök, krossad
1 torkat lagerblad eller 2 färska
1 rejäl knippe timjan
200 g kålrot, i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk grädde
1 msk sirap
1 ägg
salt och nymalen vitpeppar
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
½ dl ströbröd

Gör så här

Bryn oxsvansen i smör, tillsätt buljong, grönsaker, vitlök, lagerblad och timjan. Koka ca 3 tim tills köttet lossnar lätt från benet. Spar ev kokspadet.

Bena ur och finfördela köttet och salta efter smak.

Koka kålroten i saltat vatten eller i kokspadet ca 30 min tills den är genomkokt. Sila av vätskan och mosa kålen. Vispa den med potatismjöl, grädde, sirap och ägg. Krydda med salt och peppar.

Smält smör, blanda med mjöl och vatten till en deg. Låt svalna i kyl ca 10 min.

Värm ugnen till 220º.

Kavla degen ca 3 mm tunn. Klä en avlång, smord pajform med löstagbar botten, med degen och nagga botten med gaffel. Förgrädda i ugn ca 8 min. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 180º.

Lägg ett tunt lager kålrot på pajbotten. Fyll på med oxsvans och ytterligare ett lager kålrot.

Strö över ströbröd och grädda 15 min. Skär i portionsbitar.

FLER RECEPT

FLER RECEPT

Rulla till toppen