Kokt nötrulle med svartvinbärssås

Rullen från nötkreaturet är en ganska hård styckningsdetalj. Den innehåller nästan inget fett, men har däremot gott om bindväv. Det betyder att den passar bra att tillagas länge i fuktig värme. På köpet får du stomme till en god sås att servera till. 

Ingredienser

8 portioner

1,2 kg nötrulle
1 flaska mörkt öl eller porter
1 ½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl soja
2 msk koncentrerad köttfond
1 gul lök, hackad
1 tsk timjan
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn

Sås:
6 dl kokspad
4 msk vetemjöl

Till servering:
ugnsrostade rotfrukter
mandelpotatis

Gör så här

Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor i en kastrull stor nog att rymma rullen. Lägg ner köttet. Det skall ligga trångt och vätskan ska täcka. Tillsätt eventuellt vatten. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud under lock ca 1 timme.

Vänd köttet, sätt i röret till en köttermometer och sjud ca 30 minuter, till innertemperatur 80°. Låt köttet kallna i lagen.

Sila kokspadet och mät upp 6 dl. Rör ut mjölet i lite av spadet. Koka upp, red av med mjölblandningen och sjud såsen 3 minuter.

Skär upp köttet lite snett i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna. Servera köttet med såsen, rotfrukter och mandelpotatis.