Kokt skinka med rotfruktsmos

Ingredienser

8 portioner

1 kg rimmad skinka
1 gul lök, i klyftor
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
persiljekvistar

Rotfruktsmos:
1 kg kålrot, i bitar
4 morötter, i bitar
8 potatisar, i bitar
2 palsternackor, i bitar
1 l vatten
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn

Till servering:
senap

Gör så här

Låt nätet sitta kvar på skinkan och spola av med kallt vatten. Lägg köttet i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker. Tillsätt lök, kryddor och persilja. Koka upp och sjud under lock ca 1 timme, till innertemperatur 70º. Ta då upp köttet och låt det svalna något. 

Rotfruktsmos:
Koka upp vatten och kryddor. Lägg ner kålrot och morötter. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud rötterna ca 15 min. Lägg då ner potatis och palsternacka. Koka tills alla rotfrukterna är mjuka. Häll av spadet, men spara det. Mosa potatis och rotfrukter med rotfruktsstöt eller potatispress. Späd med spadet och smaksätt med salt och peppar, om det behövs.

Servering:
Ta bort nät, svål och fett från skinkan. Skär upp köttet i skivor och servera det med rotfruktsmos och senap. 

Fler recept