Köttsoppa med rotfrukter och ärter

Bogbladsplatta av nöt är en styckningsdel som du kan hitta i manuell köttdisk. Den kommer från nötkreaturets framdel och är något hårdare i konsistensen än högrev, vilket gör att den passar utmärkt i soppa, eftersom köttbitarna håller ihop fint även efter kokning. 

Ingredienser

10 personer

2 gula lökar, i bitar
2 morötter, i bitar
8 vitpepparkorn
1 ½ tsk salt
3 liter köttbuljong 
500 g bogbladsplatta

1 bit rotselleri, ca 300 g, fintärnad
1 bit kålrot, ca 400 g, fintärnad
3 morötter, fintärnade
1 purjolök, finstrimlad
250 g gröna ärter, djupfrysta
1 knippa persilja, hackad
salt och malen svartpeppar

Till servering:
knäckebröd med ost

Gör så här

Lägg lök och morot i en rymlig gryta tillsammans med pepparkorn, salt och buljong. Koka upp och lägg ner köttet. Sänk värmen till låg och låt sjuda under lock i cirka 1 ½ timme, eller tills köttet är mört. Ta upp, låt svalna och skär sedan köttet i fina tärningar.

Ta upp köttet, sila buljongen och häll över den i en gryta. Koka upp och lägg ner rotselleri, kålrot och morötter. Låt dem sjuda i buljongen tills de mjuknat, ca 25 minuter min. Lägg i purjolöken och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Lägg ner köttet, ärterna och persiljan.  

Låt soppan koka upp före servering. Servera med knäckebröd och ost. 

Liknande recept